QUATRE PARAULES SOBRE TONI BEIRO (PER JAIR DOMÍNGUEZ)

 

Vaig veure en Toni per primera vegada a les Fires de Sant Narcís de Girona, pels volts de l’any 2000. Estava tocant amb una banda de versions, al mig del carrer. Mentre el grup estrella de les festes actuava dalt de l’escenari principal, uns quants vam quedar-nos hipnotitzats pel guitarrista d’aquella banda d’outsiders, quatre tios fent versions de Deep Purple i Triana, aliens a tot el que passava al seu voltant, gaudint cada segon de la música que feien.

Aquella autenticitat era més poderosa que l’enganxós single amb mil hores de ràdio que sonava a uns metres de nosaltres. El guitarrista d’aquella banda era un tio esprimatxat que tocava com un dimoni i feia uns solos pirotècnics, plens de passió, que ens van deixar astorats. Vam estar tota la nit veient-los tocar. Ens vam perdre el concert que havíem anat a veure. Però crec que cap de nosaltres es va penedir.

Anys després la vida va fer que ens retrobèssim. Jo treballava a la ràdio i aquell guitarrista presentava una maqueta “Por narices” on hi havia gravat alguns temes propis. Jo desconeixia la seva faceta de cantautor, doncs pensava que era el típic guitarrista heavy que no tenia ni idea de cantar. Però m’equivocava. Resulta que rere aquell tio que tocava la Stratocaster com si no hi hagués demà s’hi amagava un esperit acústic. Els temes que em va deixar escoltar eren cançons íntimes, contaminades del blues que a ell tan li agrada i amb els aires flamencs que ja intuíem quan el sentíem tocar.

Un cantautor de la Garrotxa que es desviu pel blues i versiona Triana o Survivor no és una cosa que es vegi cada dia. Des d’aquell moment em vaig dedicar a seguir-lo sempre que actuava en directe. Sovint el veia en algun local i, quan anunciava que anava a fer alguna versió, jo sempre cridava “amb feeling!” i ell responia “te vas a cagar” perquè, efectivament, en Toni Beiro sempre toca amb feeling. I molt.

Em vaig alegrar quan va gravar el seu primer disc i se’n va anar de gira amb l’Antonio Orozco. Les coses pintaven molt bé, i era lògic: aquell talent desmesurat havia de trobar recompensa.

Amb en Toni sempre que podem xerrem sobre música, sobre el mercat discogràfic i la vida de l’artista. No podem evitar posar-nos nostàlgics, pensar que abans potser tot era diferent i que la cosa està cada cop pitjor. Ens portem les mans al cap pensant en els grups del moment i en la incultura musical que ens rodeja. Però sempre hi ha una mica de fe en les nostres converses: pensem que si nosaltres fem el que ens agrada sense tenir en compte modes ni gèneres, deu haver molta gent que fa el mateix.

Fa poc el vaig portar a tocar a Figueres, on va presentar alguns dels temes del seu nou disc. I va ser un èxit, com sempre. Perquè hi ha una cosa que està més enllà de la promoció, les modes o el pressupost del videoclip: si tu fas el que vols, si tu ets realment honest amb el teu art, el teu públic t’ho agrairà sempre.

Jair Domínguez

Un comentario el “QUATRE PARAULES SOBRE TONI BEIRO (PER JAIR DOMÍNGUEZ)

  1. M’agrada! I m’agrada molt. Mentre llegia les “quatre paraules” poc a poc la flama funky que porto dins el meu interiror s’anava encenent despres d’una llarga nit de moltes sequències…
    El fet que un músic de la Garrotxa versionés a Triana a les fires de Girona, jo que soc de la Bisbal i fa anys n’he emigrat per poder satisfer una set que encara ara beu… em posa molt tova i us vull dir que no patiu, que mentre la música soni, i hi hagi qui la busqui i la trovi i la disfruti i la senti no està tot perdut. No esteu sols i la música per als qui l’estimem que en som molts, ens continuarà fent creixer…

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: